fbpx

Prinášame Vám sedem dôležitých pravidiel ako správne vychovávať šteniatko od skúsených psičkárov:


1. Socializácia!

So šteniatkom choďte všade, kam sa len dá. Do mesta, do lesa, do davu ľudí, k deťom, k iným psom, k starým ľuďom. Čím viac rôznych podnetov šteniatko dostane a nebude sa ich báť, tým lepšie.

2. Ak sa šteniatko niečoho zľakne, neľutujte ho.

Nenoste šteniatko na rukách, ak sa bojí, a neukludjte ho lutujúcim tónom hlasu. Vysvetlí si to tak, že sa naozaj je dôvod báť sa. Ak sa napríklad zľaklo veľkého psa, čupnite si ku psovi a hladkajte ho, alebo s amu aspoň prihovorte. Šteniatko tak vidí, že sa nebojíte, a tiež sa osmelí. Samozrejme, ideálne je toto robiť so psami, ktorých poznáte, alebo po dohode s majiteľom.

3. Veterinár

Zvykajte šteniatko aj na návštevy veterinárnej ambulancie. Ak nemáte dôvod tam ísť, pripojte sa ku kamarátovi, ktorý ide napríklad očkovať psa, a ak bude veterinár súhlasiť, choďte do ambulancie aj vy. Šteniatko si tam na návštevy lekára zvykne, a nebudete tráviť čas na veterine so psíkom v panike.

4. Manipulácia

Chytanie uší, prezeranie zubov, umývanie zubov, prezeranie labiek a strihanie pazúrikov. šteniatku to môže byť nepríjemné, a čudovali by ste sa, koľko ľudí toto zanedbá, a potom je problém pozrieť sa, čo má psík na labke, lebo je schopný aj pokúsať vlastného majiteľa! Aj keď šteniatku nič nie je, musí sa nechať prezrieť. Pri tomto nácviku šteniatko chváľte a odmeňujte.

5. Kúpanie

Povera, že šteniatka do roka sa nesmú kúpať, je vlemi rozšírená, ale úplne nesprávna.

Ak zvolíte vhodný šampón, ideálne jemný veterinárny, alebo značkovej kozmetiky pre psíkov, môžete šteniatko pokojne kúpať aj raz týždenne. Vždy treba šteniatko dobre osušiť, aby neprechladlo. Ak má dlhšiu srsť, zvyknite ho na fénovanie a česanie. Touto jednoduchou radou si ušetríte veľa problémov do budúcnosti.

6. Jedlo

Nedovoľte šteniatku, aby sa drzo pchalo do vášho obeda, alebo kňučalo, že chce dosť tiež. V prípade malého šteniatka to môže byť milé, ale je to veľmi obťažujúci zlozvyk. V tomto treba byť prísny už od začiatku, šteniatko to pochopí rýchlo. Veď vy ste vodca svorky.

Tiež je výborné od začiatku šteniatko učiť, že má jesť len na váš povel a vaše dovolenie.

7. Samota

So šteniatkom budete chcieť byť stále, a veľa ludí si na začiatok berie dovolenku, alebo si šteniatko zaobstará v čase prázdnin, aby na neho malo dostatok času. To je síce výborné, ale už od začiatku zvykajte šteniatko na to, že niekedy zostane samé. Nechajte ho samé doma na hodinku, najlepšie každý deň, aby ssa naučilo, že to je normálne a že sa vrátite. Učte ho ticho čakať vonku pred obchodom. Pri odchode a príchode sa treba správať úplne normálne, prehnane sa netešiť a tváriť sa, že je to bežná vec – tak sa šteniatko nebude báť a pri správnom postupe sa vyhnete zavýjaniu a ničeniu vecí vo vašej neprítomnosti.

Autorom článku je portál http://adoptujzvieratko.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *