fbpx
Čo je to PP?

Preukaz pôvodu psa je niečo ako psí rodný list, je to verejná listina a musí byť minimálne trojgeneračný. Preukazy o pôvode psa vydávané slovenskými plemennými knihami sú štvorgeneračné. Každý preukaz o pôvode psa obsahuje základné dôležité údaje o psovi, ako je plemeno, meno psa, číslo zápisu, dátum narodenia, tetovacie číslo alebo číslo čipu, pohlavie, farba a druh srsti a tiež meno a adresa chovateľa.
Chov čistokrvných psov je na Slovensku riadený Slovenskou kynologickou jednotou, ktorá združuje jednotlivé chovatelské kluby. Preukaz pôvodu vydáva plemenná kniha, nie veterinár.

Chovateľské kluby

Chovateľ psov s PP je členom chovateľského klubu, ktorý na činnosť chovateľa dozerá. Chovateľ je v ňom registrovaný a musí sa riadiť chovateľským poriadkom a dodržiavať chovateľskú etiku.
Chovné psy musia spĺňať určité zdravotné, exteriérové a povahové podmienky, aby mohli byť zaradené do chovu.
Okrem toho podmienkou zaradenia do chovu môžu byť výstavné výsledky, pracovné skúšky, zdravotné testy, testy temperamentu, a bonitácie.

Chovatelské kluby – zoznam

So psíkom s PP nemusíte chodiť na výstavy, ani ho nemusíte uchovniť a rozmnožovať. Preukaz pôvodu je však zárukou určitých vlastností – zdravotných, exteriérových a povahových.

Väčšina psov bez PP pochádza zo psov, ktoré boli vyradené z chovu pre exteriérovú či zdravotnú vadu, prípadne príliš agresívne či bojazlivé.

Niektoré klamstvá: 

PP dostáva iba limitujúce množstvo šteniatok z vrhu. Šteniatka nadbytočné alebo posledne narodené nie.
Klamstvo! Všetky šteniatka, ktoré sa narodili zo spojenia rodičov s preukazom o pôvode a so splnenými podmienkami do chovu, dostávajú preukaz o pôvode!!!

Čistokrvný bez PP

Čistokrvný pes bez preukazu o pôvode (rodokmeňa) neexistuje.
Pes bez preukazu o pôvode, aj keď vyzerá ako niektoré čistokrvné plemeno, je kríženec.

„Čistokrvný po rodičoch s PP“

Fenka môže mať nejakú z chovu vylučujúcu vadu – napr. dedičnú chorobu, alebo nejakú povahovú vadu, no majiteľ ju napriek tomu dá nakryť. Šteniatka z takéhoto krytia už preukaz o pôvode dostať nemôžu, a je možné, že budú mať nejaký dedičný zdravotný problém (napr. dysplázia, problém s inými kĺbami, problém s chrbticou, hluchota, očné problémy atď.), ktorý sa v chove s PP sleduje.

Keď kupujete šteňa, vždy trvajte na tom, že chcete vidieť matku a miesto, kde sú psy držané. Ak vám chovateľ len prinesie ukázať šteňa, je to podozrivé. Tiež trvajte na tom, aby vám chovateľ dal kúpnu zmluvu.

Aj medzi chovateľmi psov s PP sú samozrejme takí, čo to berú ako biznis. Na takého chovateľa sa treba sťažovať v príslušnom klube chovateľov daného plemena – a ak ste nespokojný so psom, ktorého ste kúpili, môžete ho vrátiť. Pri kúpe psa bez PP taká možnosť nie je. Množiteľ o svoje odchovy nezaujíma, noví majitelia s ním nie sú v kontakte, a zvyčajne poprie, že pes je od neho. 

Autorom článku je portál http://adoptujzvieratko.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *